„Nikdy mi nenapadlo, že sa splní tak skoro“...
...hovorí Ladislav Doboš o svojom sne, ktorý zhmotnil do titulu majstra sveta v miešaní nealkoholických drinkov v júni v Prahe
Zásluhou Ladislava Doboša získalo Slovensko už druhýkrát titul majstra sveta v miešaní nealkoholických kokteilov na Mattoni Grand Drink 2016. Jeho netradičný kokteil A Touch Of Spring – kombinácia mrkvy, anízu a feniklu – presvedčil svojou chuťou porotu, že namiešal najlepší nealkoholický drink spomedzi 23 profesionálnych barmanov z celého sveta.
Ešte pár dní pred súťažou, na GurmanFeste v Bratislave, si Ladislav Doboš neveril. Tváril sa veľmi skepticky a o víťazstve ani nesníval. Takže fakt, že postúpil do finále rozžiaril všetkých, čo mu na Slovensku držali palce. Nápojom, v ktorom skombinoval netradičné suroviny, porotu doslova očaril. A nielen ním. Porotcovia ocenili špeciálnou cenou za najlepšiu techniku aj jeho pedantnú prácu s barmanskými nástrojmi, spôsob zdobenia a servírovania nápoja.
Ste majster sveta v miešaní nealkoholických drinkov, čo to pre vás znamená?
V prvom rade je to obrovská pocta, že som v krátkom čase po vstupe do radov Slovenskej barmanskej asociácie dosiahol majstrovský titul. Jej členom som len od januára tohto roku. Na druhej strane, prinieslo mi to, samozrejme, popularitu. Mnohí ma spoznávajú a navštevujú podnik, v ktorom pracujem. Zažívam neopísateľný pocit, keď mi niekto povie, že sledoval v televízii celú šou a držal mi palce.
Ako tento fakt zmenil alebo zmení váš profesionálny život?
Život sa mi veľmi zrýchlil, zaujímajú sa o mňa médiá, no len moji najbližší vedia, že som to stále ja!
Použili ste netradičné ingrediencie, to zvyčajne „vystelie“ cestu k úspechu. Kedy ste začali tušiť, že by mohol byť titul – majster sveta v miešaní nealkoholických drinkov – váš?
Úprimne, ja som tomu do poslednej chvíle neveril. Neveril som, že by nápoj mohol mať taký úspech. Mal som veľmi skromné ambície a na semifinále som išiel najmä s pocitom, že takúto skúsenosť mi žiadna iná súťaž nedá. Nával emócií, čo ma zalial potom ako Adela vyslovila pre mňa dnes už kultovú vetu „...oplatilo sa mi sem dnes prísť…” sa slovami nedá opísať.
Mrkva, jablko, to áno, ale ako vás napadlo pridať fenikel a k tomu anízový sirup? Čo vás inšpirovalo?
Fenikel som začal používať iba nedávno, doma pri varení, a zistil som, že má príjemnú sladkastú chuť. Všeobecne je známe, že fenikel podporuje trávenie, v prípade použitia do drinku som teda splnil jedno z hlavných kritérií MGD a to, aby sa nápoj niesol v duchu zdravého životného štýlu. Začal som kombináciou mrkva, biela časť feniklu a škoricový sirup. To sa neskôr ukázalo ako nie práve ideálna voľba a po niekoľkých pokusoch a omyloch, keď sa mi minul všetok fenikel a ostala iba jeho zelená časť, prišiel zlomový moment. Použil som ju. Po následnom „pomadlovaní” sa z nej začala uvoľňovať príjemná anízová aróma. A tú som umocnil anízovým sirupom. Iskru nápoju, po dlhom kombinovaní s rôznymi inými alternatívami, nakoniec dodal cordial s príchuťou zázvor-citrónová tráva.
Ako vás poznajú hostia v bare, kde pracujete? Ako niekoho kto neustále vymýšľa nové nápoje, alebo skôr klasika?
Hostia, čo ma poznajú vedia, že rád experimentujem a snažím sa im vždy vymyslieť nápoj šitý na mieru, čím im dávam pocit výnimočnosti. Na druhej strane sú samozrejme takí, čo uprednostňujú klasiku a vedia, že nápoj namiešam presne podľa ich požiadaviek.
Sú nealkoholické drinky vaša špecialita?
Asi áno. Vzhľadom na to, že pracujem v podniku, ktorý je v obchodnom centre, kam väčšina zákazníkov prichádza autom, aj nápojový lístok a sezónna ponuka je u nás ladená do nealkoholických prípadne nízkoalkoholických nápojov a variácií.
Aké drinky najradšej miešate – vymýšľate? Letné, kávové, netradičné...?
Vždy sa snažím vyhovieť požiadavke hosťa. Osobne v lete rád používam do drinkov rôzne druhy domácich limonád a ľadových čajov, v zime sa zameriavam skôr na teplé nápoje, viac-menej nealkoholického charakteru.
Čo vás inšpiruje k tomu, aby ste vymysleli nový kokteil?
Je to veľmi individuálne a zároveň rôznorodé. Vzhľadom na to, že inšpirácie sú všade vôkol nás, napríklad spoločenské dianie, trendy v gastronómii... V neposlednom rade ma ovplyvňuje aj momentálna nálada, a keď tvorím určite aj hudba čo práve počúvam.
Za barovým pultom ste už pár rôčkov, bude to tak stále, alebo máte pred sebou iné ciele?
Človek by si mal vždy vytýčiť nejaké ciele a tie by ho potom mali ťahať dopredu, takže ciele určite mám, ale nechcem ich zatiaľ konkretizovať. S určitosťou viem, že by som chcel byť v spojení s barovou scénou.
Je povolanie barmana pre vás na celý život, alebo to môže byť aj inak?
Uvedomujem si, že toto povolanie nie je možné robiť celý život, ale určite by som nechcel stratiť kontakt s mladšou generáciou ani potom, čo už nebudem aktívne pracovať za barom.
Čo ste sa za roky strávené za barovým pultom naučili od hostí?
Počas doterajšej kariéry barmana som mal možnosť a česť obslúžiť mnohých hostí, a naučili ma jednu zásadnú vec. Ak robím svoju prácu s vášňou a hosť to vidí a cíti, tak sa vždy vracia. Nielen kvôli mne, ale aj atmosfére, ktorú som vytvoril.
V čom je práca barmana najťažšia?
Ako každá práca s ľuďmi, aj táto si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Ako barman sa musím denne musí vysporiadať s rôznymi náladami hostí, byť na nohách 12 a viac hodín a zároveň byť dobrý kolega aj pre tím ľudí, s ktorým spolupracujem. V neposlednom rade treba prirátať zodpovednosť za tovar, s ktorým pracujem a náradie, ktoré používam.
Byť prvý je úžasné. Mali ste sen, že raz budete prvý, alebo je pre vás dôležité niečo iné v tejto práci a titul majstra sa len „pritrafil“?
Sen to určite bol, ale nikdy mi nenapadlo, že sa splní tak skoro...
---------------------------------------------------------------
Víťazný koktail
A Touch Of Spring:
Ingrediencie:
• 5 cl 100 % mrkvovej a jablčnej šťavy Zdravo
• 1 cl posilňujúceho nápoja zo zázvoru a citrónovej trávy Bottle Green
• 1 cl anízového sirupu Monin
• 0,5 cl čerstvej limetkovej šťavy
• 25 g čerstvého feniklu
• 10 cl perlivej minerálnej vody Mattoni
Dekorácia:
mrkva, aníz, fenikel, reďkovka biela a červená repa
Spôsob prípravy
šejker
---------------------------------------------------------------
Rozhovor pre nás pripravila a napísala:
Iveta Schäfferová