Slávnostný galavečer k 25. výročiu založenia Slovenskej barmanskej asociácie

 

Dňa 17. mája 2019 sa v krásnych priestoroch Hotela SOREA TRIGAN na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách uskutočnil slávnostný galavečer pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej barmanskej asociácie. Táto mimoriadna slávnostná udalosť sa nemohla zaobísť bez vážených a ctených hostí z radov barmanov, podnikateľov, zástupcov firiem a stredných odborných a hotelových škôl, novinárov a tiež mladých juniorov – barmanov.

img 0713

 

Vo foyer hotela privítal všetkých hostí prezident SkBA Ján Šuchta. Pri tejto príležitosti bol servírovaný slovenský národný koktail: „Slovenský raj“, ktorého autorkou je majsterka sveta World Cocktail Championship 2014 - Jana Karkušová.

img 0740

 

V úvode večera predniesol prezident SkBA slávnostný príhovor, kde poukázal na dôležité míľniky zrodu slovenskej barmanskej asociácie a jej následného vývoja. Vo svojej reči poďakoval všetkým priaznivcom barmanského umenia, jej reprezentantom, ktorí niekoľkonásobne zviditeľnili SkBA na domácich, ale hlavne na svetových šampionátoch pod hlavičkou IBA – International Bartenders Association WCC – World Cocktail Competition. Počas svojho pôsobenia ako člen IBA získala SkBA na majstrovstvách sveta tri strieborné medaily, tri zlaté medaily a Jana Karkušová sa stala absolútnou majsterkou sveta v Kapskom meste v roku 2014. Svoje pevné miesto na stupňoch víťazov potvrdili slovenskí barmani aj na majstrovstvách v príprave nealkoholických drinkov - Mattoni Grand Drink, kde sa stali víťazmi už štyri krát.

img 0838

 

Vo svojej reči prezident SkBA poďakoval za spoluprácu aj školám, ktorým záleží na edukácii mladých barmanov a barmaniek a prostredníctvom barmanských kurzov, či pri organizovaní juniorských barmanských súťaží ich podporujú v profesionálnom rozvoji. Bez podpory pridružených členov, zástupcov firiem, spoločností producentov a importerov alkoholických a nealkoholických produktov, gastronomického sektoru či masmédií by SkBA nemohla fungovať a tak poďakovanie za doterajšiu spoluprácu vyslovil Ján Šuchta aj všetkým partnerom.

Počas galavečera mali prítomní hostia možnosť vidieť prierez jednotlivých rokov života slovenskej barmanskej asociácie prostredníctvom krátkeho filmu. Vrcholom večera bolo slávnostné odovzdávanie ocenení v podobe sklenených plakiet všetkým prítomným členom, barmanom, školám a partnerom, ktorí sa svojou prácou, alebo reprezentáciou podieľali na zviditeľnení slovenskej barmanskej asociácie. Osláv 25.výročia sa zúčastnili aj naše najbližšie, susedské asociácie. Za CBA - Českú barmanskú asociáciu si z rúk prezidenta SkBA Jána Šuchtu prevzal plaketu pán Tomáš Zahradil, Mistr kávy CBA. Poľskú barmanskú asociáciu zastupovali prezident PBA pán Ryszard Berent a viceprezident PBA Bogdan Gałuszka , ktorí prezidentovi Jánovi Šuchtovi a SkBA zaželali ešte veľa úspešných rokov.

img 0935

 

Oficiálny program uzatváralo vyhlásenie rebríčka ocenení o najlepšieho barmana – barmanku za rok 2018. 

Titul „Barman roka 2018“ získali:

1. Tomáš Gyén - kategória KLASIK PROFESIONÁL
2. Miroslav Klačanský – kategória FLAIR PROFESIONÁL
3. Patrícia Matolová – Súkromná SOŠ Mladosť Prešov – kategória JUNIOR KLASIK
4. Nikola Korcoňová – Súkromná SŠ EDUCO Námestovo – kategória JUNIOR BARISTA

 

 

Večer dobrého jedla, kvalitného pitia a príjemnej atmosféry pokračoval až do neskorých nočných hodín.

 

 

 

Fotogaléria

 

 

Hlavní partneri

Kontakt

Slovenská barmanská asociácia

Brezová 14

071 01  Michalovce

Slovenská republika

Minigaléria

JoomShaper