H U B E R T C U P 2 0 1 7
17. ročník súťaže profesionálnych barmanov v kategóriách sekt kokteil – Classic a Flair
Na 17. ročníku medzinárodnej súťaže Hubert Cup 2017, ktoré organizuje spoločnosť Hubert J.E. v spolupráci so Slovenskou barmanskou asociáciou sa predstavilo 19 súťažiacich v dvoch kategóriách: Sekt koktail a Flair. Víťazstvo si napokon odniesli Slovák Rastislav Kubáň (Sekt koktail) a Georgi Voomets z Estónska (Flair).
Domáci a zahraniční barmani predviedli svoj talent počas druhej júlovej soboty už tradične v v bratislavskom hoteli Radisson Blu Carlton. Pred porotu sa postavili s originálnymi receptami a odhodlaním nestratiť sa v náročnej medzinárodnej konkurencii. Na dodržiavanie pravidiel, ako aj hodnotenie kvality výsledného drinku dozerala odborná porota na čele s prezidentom Slovenskej barmanskej asociácie Jánom Šuchtom. Víťazné nápoje museli spĺňať niekoľko prísnych kritérií, odborníci zohľadňovali celkový dojem nápoja aj aspekty barmanovho vystúpenia.
Súťažiaci bavili všetkých prítomných svojou šikovnosťou a humorom. Nápaditosť receptov opäť ukázala, že so sektom sa dá pracovať moderne, kreatívne a chutne zároveň. „Sekt je síce tradičný nápoj, napriek tomu však je neoddeliteľnou súčasťou moderných miešaných drinkov a inšpiruje barmanov pri vytváraní nových chuťových variácií. Som rád, že aj na 17. ročníku Hubert cupu predviedli svoje majstrovstvo barmani v medzinárodnej konkurencii. Spájala ich chuť zvíťaziť a ja verím, že túto chuť ako aj nové inšpirácie si prenesú aj do svojej každodennej práce.“ uviedol konateľ spoločnosti Hubert J.E., Ing. Peter Krúpa.
Kategória Sekt koktail
Úlohou súťažiaceho v kategórii Sekt koktail bolo pripraviť počas 6 minút päť porcií vlastného miešaného drinku. Na prípravu súťažného nápoja môže použiť maximálne šesť ingrediencií, vrátane šumivého vína z portfólia spoločnosti Hubert J.E. Dôležitým prvkom vo finálnej fáze je pútavá dekorácia, ktorú si barmani pripravia vopred z jedlých surovín.
Porota rozhodla, že na 17. ročníku Hubert cupu sa tejto úlohy najlepšie zhostil domáci zástupca Rastislav Kubáň s drinkom „French park“ a stal sa tak víťazom v tejto kategórii. „Barmanstvu sa venujem viac ako 20 rokov, baví ma to a zároveň živí. Toto je moja najobľúbenejšia súťaž a vždy sa sem rád vraciam. Spočiatku som mal také hluché obdobia, no posledné roky sú plodnejšie. Musím úprimne povedať, že každé víťazstvo ma vždy poteší,“ uviedol spokojný víťaz.
Víťazi Hubert Cup 2017
Kategória Sekt koktail
1. Rastislav Kubáň (SR)
2. Ján Majoroš (SR)
3. Tomáš Gyén (SR)
Víťazný kokteil:
FRENCH PARK
1cl Calvados Boulard X.O.
2cl June Esprit likér
2cl Monin white peach sirup
1 cl čerstvá limetková šťava
Hubert de Luxe biele doux
Kategória Flair
Populárna kategória Flair necháva priestor kreativite. Okrem samotného nápoja hodnotí odborná komisia aj technické prevedenie barmana a vždy divácky atraktívnu šou. Súťažiaci môže pripraviť miešaný nápoj akejkoľvek kategórie (long drink, short drink alebo fancy drink), časový limit je stanovený na päť minút a počet porcií na tri.
Porotu tento rok najviac očaril barman z Estónska Georgi Voomets s drinkom „Verano Facil“: „Názov v preklade znamená ľahké alebo pohodové leto. Cieľom bolo, aby tomu zodpovedala chuť, teda aby bola ľahká a svieža, podľa toho som použil aj ingrediencie. Som nesmierne šťastný, že som vyhral. Keď robíte niečo, čo vás baví a navyše sa to ľuďom páči, je to dvojnásobné víťazstvo.“
Víťazi Hubert Cup 2017
Kategória Flair
1. Georgi Voomets (Estónsko)
2. Karel Kleineidam (Česko)
3. Martin Vogeltanz (Česko)
Víťazný kokteil:
VERANO FACIL
3 cl Wodka Gorbatschow
2 cl Monin Peach Sirup
2 cl DeKyper Apricot Brandy
4 cl prírodná rebarborová šťava
Víťazom srdečne blahoželáme !!!
Spracoval : Ján Šuchta – prezident SkBA